Karya Si Pemuda

Karya Si Pemuda
Manusia Insan Seni

Thursday, March 8, 2012

Episode 3 P.E.N.D.A.M

Int.rumah bunglow –malam (anjung)
Hari berganti hari, Si Hisyam tidak dapat melupakan gadis cantik manis yang dijumpainya pagi tadi, Aida.
“woiiii….mengelamun jer lebih ko nih..” gertak badrul. “Hishh…terkejut aku, mane ade mengelamun, aku angau jer sikit...”. lalu Badrul berkata “ angau kau!!!, dah-dah la… banyak benda kita kene settle nih… jomlah kuar makan?”. “ohhh,sekarang dah pandai menengking aku ye..kau boss ke aku boss?? , hurm… jom lah.. perut aku lapar nih..” ujar hisyam kepada kamal. “boss lah boss”
Int. Rumah Teres 1 tingkat
Malam yang dingin, dikala Fatimah sedang membuka bungkusan makanan yang dibelinya tadi dan sedang aida pula leka menonton televisyen drama melayu yang menjadi kegilaannya sejak akhir-akhir ini.
“Miss aida, jom makan aku ada belikan nasi lemak untuk kau nih..” ujar Fatimah. “haaa..jap lagi aku makan k..sedap tengok tv nih..nanti ter-miss plak..dah la heronya handsome..”. Fatimah terus membuka bungkusan makanan lalu menjamahnya sedikit. “yela-yela..semua lelaki kau cakap handsome..tapi sorang pun tak melekat jadi bf kau kan..” ujar Fatimah lagi. “hehe..yela, sebab dieorang tak kenal aku..cube dieorang kenal aku..confirm punye..” aida ketawa..
Int. dalam kereta
“wehhh bard, ko rasa ngan keje macam nih ade ker orang nak kat aku?? Tanya hisyam kepada badrul. “of course lah ada bro, tengok..ko dah la kaya, handsome plak tuh, gadis mana nak tolak ko..kecuali bapok-bapok yang tepi jalan nih jer yang tak dapat ko..haha”. “celupar betul mulut ko eh..nak je aku bagi bapok-bapok tu kat ko...haaa,baru ternga-nga!! , tapi kan..aku ade something yang tak dapat aku lupakan la..sejak akhir-akhir nih aku ashik teringat kat awek yang tolong aku aritu, ko ingat tak bard?” lalu bard menjawab, “ haaa…awek yang pinjamkan fon tuh ker?”. “haah…hish, dah macam kena sampuk je aku ngan die tuh”. “haha..tu lah namanya cinta muka telefon” ketawa bard. Hisyam tersengih dengan lawak bard yang entah apa-apa. Lalu mereka menuju ke sebuah warung pak jabit yang sentiasa menajadi favourite bard.
Out. Malam (Skuter)
Sedang si kamal leka menunggang motosikalnya menuju ke pasaraya berdekatan. Tiba-tiba dia terpaling melihat kelibat 2 orang pemuda yang leka berborak santai diwarung pak jabit. Kamal agak terkejut kerana rupa-rupanya salah sorang daripada mereka adalah mamat yang berkenalan dengan Aida pagi tadi. Lalu kamal berhenti sedikit dihadapan jalan supaya intipannya tidak disedari oleh 2 orang pemuda itu.
kamal mula berbicara didalam hatinya “hurm..apa yang dieorang buat kat situ?, siapakah dia? Aduiii, rosak rancangan aku..” selang beberapa minit kemudian,kamal dihonkan dengan sebuah kenderaan Myvi yang berwarna putih.. “ponnnnnn!!!” kamal terkejut, “hish…sial punya orang.. agak-agaklah nak hon pun..ingt orang duduk 14 batu ker??” lalu kamal berpaling kearah warung itu semula dan menyedari salah seorang pemuda itu mula perasan dengan tindakkan kamal. Sejurus selepas itu kamal terus meninggalkan tempat itu lalu menuju kearah pasaraya.
Si Hisyam kehairanan dengan tindakan kamal itu mula bertanya kepada rakannya bardul. “Weiii bard, ko prasan tak tadi ada sorang mamat intai kita?” Tanya hisyam kepada bardul. Namun, badrul leka sedang makan mee sup yang dipesannya itu tanpa menghiraukan pertanyaan hisyam tadi.. “weiii,bengong..kau perasan tak mamat yang kat sana tadi?” sambil diketuknya kepala bardul. Badrul kesakitan “slurrrpppp…adeiii, sakit lah… mana-mana?? Tak prasan plak…hehe, kenape boss?”. “ehhh, kau nih..janganlah panggil aku boss depan orang ramai nih…hishh..takde pape lah..” hisyam terkejut dan sambil memandang-mandang kearah kamal yang berlalu pergi itu tadi.
Int. Myvi
Seorang lelaki yang sedang berbual dengan telefon sambil memandu. “Astraqfirullah halazim..budak nih..” lalu menge-hon kan keretanya kepada kamal tadi. “Hello…hello… farah kat mana nih?? , ayah dalam perjalanan ke rumah kawan ayah nih..dah nak sampai..apa-apa hal ayah massage farah nanti..okey..jaga diri baik-baik..” Lelaki yang sedang rancak menelefon anaknya tadi lalu memberhentikan keretanya dipersimpangan jalan.
10 minit kemudian..
Dengan leka lelaki tersebut memerhati sebuah rumah, lalu terkejut apabila kelibat sebuah motor skuter melalui dan menuju ke arah rumah tersebut sambil diperhatikan oleh penunggang tersebut.
Out. Teres
Kamal memanggil, “mak…mak..mak!!”. “ apa kamu nih kamal, salam pun takde, terkejut mak tau..” Sakinah terkejut lalu keluar dan melihat keadaan anaknya yang sedang melihat kearah sebuah kereta. “eh, kamu nih..kenapa jerit-jerit macam orang dalam kesusahan nih..apa ke hal nih? Ada apa kat sana?” Tanya Sakinah kepada anaknya. “tu…tu..” kamal menunjuk-nunjuk. “ada kereta yang macam menghendap rumah kita. Kamal lalu tadi dia tengok jer.. dah dekat brapa minit dah..mak ada hutang tak bayar ke mak??” Tanya kamal. “Hishhh..apa kamu merepek nih kamal..mak takde hutang ngan sapa-sapa pun..semua mak dah settle..yang mak tahu kau ada hutang?”. Kamal terkejut lalu bertanya, “ haaa..kamal ada hutang? Eh, mana ada mak?”. Sakinah menjawab, “ohhhh, buat-buat lupa ya..kamu ada hutang ngan Ptptn tak bayar bulan nih…dah-dah, jom masuk..merepeklah kamu nih”. “looorrrr, mak nih..ingatkan hutang mana tadi..ala, hutang tuh mak yang bayar boleh?? Hehe” kamal ketawa sambil masuk kerumahnya.. “banyaklah kau…patutnya kamu yang jaga mak tau…hehe”.
Int. Rumah teres 1 tingkat(ruang tamu)
“Alhamdulillah..kenyang-kenyang, thanks timah..” ujar aida kepada Fatimah. “apa timah-timah, nama aku bukan timah okey, tapi Fatimah..tegur fatimah kepada aida. “baiklah cik Fatimah..eh,amacam kisah romantic boss kau kat office tadi..mesti bestkan wife dia…surprise!!!”si Aida mula membuka penceritaannya. “ haha..yang kau tergedik-gedik macam bini boss nih apa hal? Angau ker? Ohhh,tadi perancangan yang dirancang menjadi..tapi kan..”. “tapi apa??” “tapi si wife dia tuh macam tak surprise pun bila husband dia buat kejutan..aku hairanlah”ujar Fatimah. “eh, maybe dia tergamam kot sebab husband dia 1st time buat macam tuh…dah-dah jangan fikir yang bukan-bukan just positive okey..” komen aida kepada fatimah. “wahhh,kau nih dah bukan macam guru tadika dah aku tengok..dah macam guru motivasi da…haha” peril fatimah kepada aida. “kau peril aku yela nih..eh, kau nak tau tak arini aku ade tersempak ngan sorang mamat handsome..naik BMW..yang tak tahan tuh siap mintak fon ngan aku nak pinjam katanya fon battery dah takde..alasan nak ngorat aku lah tuh..haha” Sarimah lalu menjawab, “ haaha..ko kalau tak angkat bakul sendiri memang tak sah kan?? Depan aku jer brani macam nih kan.. depan laki-laki confirm ayu manis cair punya kalo dieorang tengok..haha”. “Haha..ngan kau je aku camni.. alaaa..bile lagi nak lepaskan tension..” ujar Aida kepada sarimah. “tapi kan..mamat tuh handsome lah..dah la kat tempat keje tadi dia call aku.. Tanya nama segala..” sarimah lalu bertanya “ habis tuh kau jawab apa?” “aku just cakap nama aku jer..pastu aku buat-buat sibuk..malas nak layan” “malas nak layan ke malu?? Hurm.. melepas nanti baru menyesal..” ujar sarimah lagi. “haha…takkan la bunga kena cari kumbang.. tunggu dan lihat la imah ooiii..dah-dah, jom tidur.. aku ngantuk lah..esok keje..nite my friend”

2 comments:

Cik Violet Sofia said...

wah..wah..dent dah jd penulis dh skg.. nape x mnulis kt penulisan2u je dent? lg bgus mnulis kt ctu. nnti rmai org bce.

Daniel said...
This comment has been removed by the author.